Výroba škrobu z brambor
(experiment pro děti)
Potřeby:
- 2 středně velké brambory
- struhadlo
- miska
- sklenička
- jemné sítko
- talířek
(experiment pro děti)
Vymyčkanou šťávu přelijeme přes jemné sítko do skleničky a cca 1 hodinu počkáme, až se škrob usadí na jejím dně. Poté vodu opatně slijeme, aby se škrob na dně nezvířil.
Usazený škrob lžičkou přendáme na talířek a necháme usušit volně na vzduchu (nezkoušejte to v troubě, jinak je z něho pudink). Tím jsme získali škrob z brambor. Škrob se používá při výrobě potravin, protože velmi dobře váže vodu a zahušťuje pokrmy (viz složení např. některých ovocných jogurtů, pudink - obarvený škrob s cukrem atd). Možná by bylo teď fajn, podívat se doma na etikety potravin a zjistit, kam všude se škrob cpe :-). Může se také z něho vyrobit lepidlo nebo použít při výtvarných technikách na tzv. škrobový papír (na obojí se můžete těšit v příštít návodech). A ještě něco ...
... dříve se škrob používal ke škrobení prádla - škrobem napuštěná textilní vlákna se špiní pomaleji a v případě husté lázně prádlo ztvrdne a drží si tvat. Toho my jsme využili při výrobě strašidýlka. Zkuste to také.
Podívejte se i na další pokusy a pozorování.
Není Vám návod srozumitelný? Chcete se na něco zeptat? Máte nějaký zlepšovák? Napište nám, rádi Vám odpovíme.
Kopírování z těchto stránek pro nekomerční účely je povoleno. Jen vždy prosím uvádějte zdroj: http://www.sikovny-cvrcek.cz Děkujeme.